Hèt expertisenetwerk voor psychologen!


De kwaliteit van de werkzaamheden van de klinisch werkend (neuro) psycholoog staat bij Captum hoog in het vaandel. Kennisoverdracht speelt hierin een belangrijke rol. We vinden het belangrijk dat de kennis en informatie zoveel als mogelijk beschikbaar wordt gesteld aan collega's en andere belangstellenden. Om deze reden faciliteert Captum het expertisenetwerk Captum-Connectoom. Dit is een professioneel netwerk van enthousiaste psychologen met expertise in de psychodiagnostiek.

Wat is de toegevoegde waarde?

Connectoom biedt de mogelijkheid aan leden en deelnemers om expertise op te doen en uit te wisselen. We bieden e-learnings, supervisie, onderwijs en workshops vanuit Captum en wisselen kennis uit tussen de leden onderling. Op die manier kan iedereen zijn kennis over de psychodiagnostiek op peil houden.

Op het gebied van behandelingen zijn er heel veel verenigingen en clubs waarbij je je kunt aansluiten om op de hoogte gehouden te worden van nieuwe ontwikkelingen, maar op het gebied van psychodiagnostiek is er weinig voor handen. Tegelijkertijd zijn er aanwijzingen dat de diagnostiek voor cliënten in de BGGZ en SGGZ soms te wensen over laat waardoor zij niet de best passende behandeling krijgen. Om deze reden hebben wij het initiatief genomen om een netwerk op te zetten om expertise te delen en te vermenigvuldigen.

Zo brengt het netwerk mensen in verbinding die les of supervisie willen geven, en biedt het een platform om je kennis te delen.

Waar komt de naam vandaan?

We hebben connectoom ontleend aan  de neurowetenschappen. In 2010 werd door het National Institute of Health (NIH) het Human Connectome Project in het leven geroepen om neurowetenschappelijk onderzoek te stimuleren. Het doel was een plattegrond van de neurale netwerken in de hersenen te maken: het Connectoom. In de woorden van het National Institute of Health: ‘The Human Connectome Project aims to provide an unparalleled compilation of neural data, an interface to graphically navigate this data and the opportunity to achieve never before realized conclusions about the living human brain.’ Dit heeft ons geïnspireerd om een expertisenetwerk voor psychodiagnostiek te faciliteren met een vergelijkbaar doel: inzichten in het levende menselijke brein en de subjectieve beleving zichtbaar te maken en te delen om zo tot een gezamenlijke meerwaarde te komen in de psychodiagnostiek. Op deze pagina krijg je meer informatie over het project.

Wil jij blijven groeien en ontwikkelen in je vakgebied? 

Meld je dan nu aan voor het expertisenetwerk.


Een kleine introductie over het Connectoom

Het Human Connectome Project is in 2009 door het National Institute of Health in de VS gelanceerd om neurowetenschappelijk onderzoek te stimuleren. Het doel is een plattegrond van de neurale netwerken in de hersenen te maken: het Connectoom.


Captum-Connectoom workshop

Impressie van de bijeenkomst op 20 juni 2019 in Hilvarenbeek.